Nallen talvivaatteet

Nallen vaatteet -setti on saanut jatkokseen talviversion, jossa on jälleen monta osaa. Nallen talvivaatteet -materiaalit sisältävät neljä tiedostoa, joilla voidaan harjoitella mm. hahmottamista, vaatteiden nimiä, loogista ajattelua sekä kerrontaa.

1. Piirrä ja täydennä

Tiedosto sisältää vaakatasoisen A4-monisteen, jossa on vierekkäin kolme erikokoista valkoisiin vaatteisiin puettua nallea. Monistetta voi käyttää esim. värityskuvana, josta voi halutessaan leikata nallet paperinukeiksi (kannattaa liimata kuvat kartonkiin ennen tarkempaa leikkaamista läheltä rajoja) tai ohjatun piirtämisen ja värittämisen pohjana.

Laadi etukäteen lapselle/ryhmälle sopivat ohjeet, joita käytät ohjatussa piirtämisessä ja värittämisessä. Käytä ohjeistuksessa monipuolisia käsitteitä, kuten suurin/pienin, keskimmäinen, pipo/kaulaliina jne. Sama koskee vaatteiden kuviointia (esim. raidat, pilkut, sydän, numero, tähti jne.) sekä kuvioiden kokoa, sijaintia ja lukumäärää. Mikäli nalleja ei leikata irti, myös niiden ympäristöä voidaan täydentää halutulla tavalla.

2. Paperinukkenallen lisävaatteet

Paperinukkenalleille sopivat lisävaatteet voi värittää itse ja pukea sisävaatteissa olevien nallejen päälle. Vaatteissa on sisävaatteet ja ulkovaatteet, jotka on yhtenä kokonaisuutena. Lisävaatteet sopivat aiemmassa postauksessa esitellyille nalleille, jotka ovat sisävaatteissa (joko itse väritettäville tai valmiiksi väritetyille). Huom. Osa ”siivekkeistä” näkyy tiedostoissa huonosti, joten täydennä niitä ennen kopiointia ja leikkaamista.

3. Pukeutumisen vaihekortit

Nallen pukeutumisen vaihekorteissa nallella on jokaisessa kortitssa aina yksi vaatekerta enemmän kuin edellisessä kortissa. Kortit ovat koko 3kpl/A4.

Pukemisjärjestystä ja vaatteiden määrää voi verrata omaan pukeutumiseen. Käytätkö kaulaliinaa, kauluria vai jotain muuta? Kuinka monta paitaa puet takin alle? Käytätkö tavallisten sukkien lisäksi villasukkia? Onko sinulla ulkohousut ja takki vai haalari? Minkä värisiä sinun vaatteesi ovat?

Kortteja voi käyttää esim. seuraavilla tavoilla, joissa kannattaa hyödyntää monipuolisesti erilaisia käsitteitä, kuten ensin-sitten, paita/sukat/kengät jne., jalkaan/päähän/kaulaan jne. sekä värit/kuviot jne.

  • Järjestä kortit loogiseen järjestykseen.
  • Käytä kortteja kerronnan harjoituksessa.
  • Käytä korttien lisänä kohdan 4. materiaaleja.
Esimerkkikuva pukeutumisen vaiheista

4. Nalle ja värilliset irtovaatteet

Nalle ja värilliset irtovaatteet toimivat vaihekorttien lisämateriaalina, jolloin nallen voi esim. pukea samalla tavalla kuin kortissa, jolloin tulee harjoiteltua hahmottamista. Vaihtoehtoisesti nallea voi pukea vaihe vaiheelta korttien mukaan tai hyödyntää Kielinuppujen Puetaan-laulun tukena.

MATERIAALIN KÄYTTÖOIKEUDET

Materiaaleja saa käyttää maksutta sekä kotona että opetuskäytössä oheisista tiedostoista tulostettuna sekä halutulla tavalla viimeisteltynä (esim. vahvista kartongilla ja/tai päällystä). Huom. Materiaalia ei saa jakaa muiden käyttöön sähköisesti tai paperiversioina. Työpaikalla toki kaikki tiimin jäsenet tai rinnakkaisryhmät voivat hyödyntää samoja materiaaleja! Materiaalin sähköinen muokkaaminen tai kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittua. Valokuvat ovat itse ottamiani ja vaatteet itse piirtämiäni, joten minulla on niihin täydet tekijänoikeudet.

Voit kuitenkin mieluusti vinkata materiaalista jakamalla suoran linkin tähän postaukseen. Voit myös julkaista esim. somekuvia, joissa materiaalit ovat käytössä, sekä jakaa käyttöideoitasi ja -kokemuksiasi.

Mikäli keksit jotain muita ideoita Nallen talvivaatteet -materiaalien käyttöön tai jatkokehittelyyn, jätä ihmeessä kommentti tai ota yhteyttä sähköpostitse tai somekanavien kautta.

Sähköposti: info(a)nollastakuuteen.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.