Linkkivinkkejä

Linkkivinkit sisältävät valmiita, maksuttomia ”rakennuspalikoita” varhaiskasvatukseen. Sivustot on pyritty jaottelemaan oppimisen alueiden mukaisesti, mutta jaottelu on karkea, koska monissa materiaaleissa on yhtä oppimisen aluetta kattavampi sisältö. Huom! Arvioi itse materiaalien sopivuus käyttötarkoitukseesi.

Tämä on päivittyvä postaus, ja uusimmat lisäykset on kirjoitettu punaisella.

Kielten rikas maailma

 • Eläinlautapeli perussanaston harjoitteluun / cognimed.fi / Tulostettava ja tosi kivasti kuvitettu peli on tarkoitettu tukemaan lapsen kielen kehitystä ja se on suunniteltu yhdessä CogniMedin puheterapeuttien kanssa.

Ilmaisun monet muodot

 • Lystikkäät lorukortit / pukstaavi.fi / Korteista löydät hauskat kansanlorut ja uudemmat runolorut mukaviin yhteisiin hetkiin. Leikkiohjeiden avulla voitte tehdä loruhetkestä entistä hauskemman!
 • Lue mulle! –loruttelukortit / pukstaavi.fi / Yhdessä lorutellen – Lorukylpy sisältää 28 erilaista kuvallista runokorttia. Runojen parissa rytmitellen ja lorutellen lapsen kielelliset taidot kehittyvät.
 • 100 lastenlaulua / areena.yle.fi / 100 lastenlaulua sisältää tuttuja lastenlauluja uusina sovituksina eri esittäjien tulkitsemana.
 • Iltasatu.org / Maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.
 • Lukemo-sivusto / Lastenkirjainstituutin ylläpitämä sivusto, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat tietokirjoista kaunokirjallisuuteen.
 • Lukan lukuretki / opi.tampere.fi / Materiaalia ja toimintavinkkejä lukemiseen innostamiseen, kuten kiva lukuhaastemoniste ja tulostettava peli, jonka avulla voi käsitellä luettua kirjaa toiminnallisesti.

Minä ja meidän yhteisömme

 • MAHTI-tunnekortit / tukiliitto.fi / MAHTI-tunnekortit ovat tarkoitettu tunteiden ilmaisun, nimeämisen ja sanoittamisen tueksi.
 • Lue mulle! –tunnekortit / pukstaavi.fi / Tulostettavat Tatu ja Patu -aiheiset tunnekortit tunnetaitojen harjoitteluun lasten kanssa. 28 erilaista tunnekuvakorttia. Jokaisesta tunteesta on myös sanallinen kuvaus tunnekortin tekstipuolella.
 • Reima Räiske -materiaalit / yle.fi / Reima Räiskeen kanssa tutkitaan tunteita ja opetellaan missä kohtaa kehoa jännitys tuntuu,miltä pelokas ilme näyttää ja millaiset tilanteet saattavat ujostuttaa.
 • Eläinten talo – hyvinvointipalapeli lapsille / mieli.fi / Kuvat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden lapsen äänen kuulemiseen. Eläinten talo -palapeli on hyvinvointihaastattelumalli, jossa kutakin palaa tutkitaan yhdessä lapsen kanssa ja annetaan lapsen tulkita niitä vapaasti.
 • Kaveritaitokortit / mieli.fi / Kaveritaitokorteissa on tilanteita lasten välisistä suhteista päiväkodin arjen keskellä. Korttien avulla lapsille voidaan havainnollistaa erilaisia riitatilanteita ja niiden selvittelytapoja. Kuvissa on myös hyviä käytöstapoja, jotka ohjaavat hyvään sosiaaliseen käytökseen. Nettisivuilla on lisäksi vinkkejä korttien käyttöön ja useita valmiita pohdintakysymyksiä.
 • Tunnekortit varhaiskasvatukseen / mieli.fi / Tunnekorttien avulla voidaan tutustua erilaisiin tunteisiin, jutella niistä ja tunnistaa niitä. Tunnekorttien avulla voidaan käsitellä ristiriitatilanteita ja käyttää kaveritaitokorttien rinnalla.
 • Tunnerobotti / mieli.fi / Tunnerobotti on työväline lapsen tunnetaitojen harjoittelun tueksi varhaiskasvatukseen ja alakouluun. Robotti auttaa tunteiden tunnistamisessa ja nimeämisessä.
 • Tunnepeli / Oppi&ilo / tulostettava peli ja pelikortit tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun.
 • Peikonpolku-materiaalit / hyvinvoivaperhe.fi / Näistä materiaaleista erityisesti Miksi kissalle tuli paha mieli? -tunnekuvat.
 • Moka Mera Emotions on leikkisä ja opettavainen sovellus, jonka avulla lapset oppivat tunnetaitoja.
 • Vahvuusvariksen tarinat / yle.fi / Vahvuusvariksen jokaisessa tarinassa keskitytään ainakin yhteen luonteenvahvuuteen ja samalla opitaan tunnetaitoja.
 • Lapsen oma kirja / Ensi- ja turvakotien liitto / Tulostettavan kirjan tehtävät voivat olla omia osioitaan joita tehdään muutama kerrallaan, ja niistä keskustellaan yhdessä. Parhaimmillaan kirjan tehtävät muodostavat kokonaisuuden, jossa lapsi tuo näkyväksi omat ajatuksensa ja tunnemaailmansa, ja johon rakentuu lapsen turvallisuuden tunteen perusta.
 • Dialogikasvatus-sivusto / Materiaalia ja ajankohtaista tietoa kulttuuri- ja katsomustietoisen kasvatuksen tueksi. Sisältää mm. juhlakanterin, ideoita tunnetaitoihin ja Tähtijengi-materiaalit suomen kielen harjoitteluun.
 • Elävän perinnon wikiluettelo / Sivustolla esitellään esimerkkejä elävästä perinnöstä Suomessa. Elävää kulttuuriperintöä tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Sivuston sisällöt ovat yhteisöjen tuottamia ja sitä ylläpitää Museovirasto.
 • Haltijan kuiskaus / Haltijan kuiskaus -materiaalin pedagogisena tavoitteena on herättää kiinnostusta suomalaista luontoa ja vanhoja uskomuksia kohtaan monesta eri näkökulmasta. Tulostamisen sijaan kortteja on ajateltu käytettävän erilaisilla digitaalisilla näyttöpäätteillä.
 • Kaveritaitoja Muumien kanssa / sproppimateriaalit.fi / Materiaalin avulla voidaan harjoitella kaveritaitoja yhdessä lasten kanssa. Materiaali on Punaisen Ristin tuottama, ja sen ovat mahdollistaneet LähiTapiola ja Moomin Characters.

Tutkin ja toimin ympäristössäni

 • Ilo kasvaa ulkona -materiaalit / Mm. luontotoiminnan käsikirja, luontotoiminnan leikki- ja aistikortit sekä monikäyttöiset lajikortit.
 • Ketun ja pöllön tutkimuksia / Helsingin yliopisto / 4-8-vuotiaille suunnattu kokonaisuus, joka innostaa lapsia tarkkailemaan ympäröivää luontoa ja rohkaisee kokeilemaan itse. Videot löytyvät tiedekasvatuksen YouTube-kanavalta.
 • Mappa.fi / Ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki.
 • Molla ABC / Esiopetusikäisille suunnattu suomenkielinen oppimispeli tekstauskirjainten ja numeroiden piirtämisen harjoitteluun.
 • Oppi&ilo-pelit / Ilmaiset verkkopelit lapsille.

 • LUMATIKKA-videot / YouTube / LUMATIKKA on matematiikan opettamisen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelma. Kaikille avoimen verkkokurssin (MOOC) videoita löytyy nyt myös YouTubesta, ja varhaiskasvatukseen suunnatuista videoista saa hyvää kertausta sekä konkreettisia ideoita opetukseen.

Kasvan, liikun ja kehityn

Monipuoliset sivustot

 • Värinautit / Nettisivujen monipuoliset, maksuttomat oppimateriaalit on koottu 30 eri teeman alle.
 • Marttojen Pikkukokki / martat.fi / Vinkkejä mm. keittiöön, kädentöihin, kotitöihin ja ulkotoimintaan.
 • Leikkipankki.fi / Leikkejä ja vinkkejä yhdessäoloon.
 • Lukuja liikkuen, tavuja touhuten -sivusto / Vinkkejä ja välineitä siihen, miten varhaisia oppimisvalmiuksia sekä esi- ja alkuopetuksen äidinkieltä ja matematiikkaa voidaan opettaa ja oppia liikkumalla.

Toivottavasti listasta on hyötyä!

Ilmoitathan vanhentuneista linkeistä yms.
kommenteissa tai sähköpostilla info@nollastakuuteen.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

DIY-vinkkejä

DIY-vinkkejä ja esimerkkejä voi hyödyntää sekä askartelemalla että sähköisesti tehtyjen materiaalien teossa.