Punatulkut (kolme tehtävätyyppiä)

Aloitin lintujen piirtelyn punatulkusta, joista syntyi ensimmäiseksi kolme erilaista tehtävätyyppiä. Materiaaleissa on mukana punatulkut, lukumäärät ja numeromerkit 0-10, hahmottaminen, vasen-oikea ja lisäksi kynätehtävänä lintujen lentoreitit.

Esimerkkejä puolikkaiksi leikattavista korteista ja kynätehtävästä

Punatulkut-materiaaleja voi yhdistää esimerksi tammikuun lopun pihabongaukseen, johon löytyy lomakkeita ja materiaalivinkkejä BirdLife-sivustolta. Hyvät lajikortit puolestaan löydät Ulkoluokka-sivustolta, jossa on linnuista kahdet versiot: suomenkieliset, joissa linnun nimi on himmeällä, sekä monikieliset versiot, joissa linnun nimi on useilla kielillä (suomi, ruotsi ja englanti sekä tieteellinen nimi).

Numeroiden opetteluun sopii hyvin myös Kielinuppujen Opitaan numeroita -lauluvideo!

Ideoita materiaalien käyttöön

Alla on materiaalien esittelyt ja ideoita niiden käyttöön. Sovella niitä kuitenkin lasten taitojen mukaisesti eli jätä esimerkiksi tarvittaessa pois suuremmat lukumäärät ja/tai numeromerkit.

 1. Puolikkaiksi leikattavat kortit (koko 4 kpl / A4)
  • Erilliset tiedostot punatulkuille ja numeroille.
  • Puolikkaista puista voi etsiä pareiksi kymppiparit, yhtä monta tai lukumäärän ja vastaavan numeron.
  • Erilaisia yhdistelmiä kokeilemalla voidaan myös tutkia, millä yhdistelmällä puussa on vähiten lintuja ja millä yhdistelmällä eniten.
  • Kun puolikkaista on etsitty yhdistelmät, joissa molemmilla puolilla on yhtä monta lintua, puut voidaan asettaa lintujen lukumäärän mukaiseen järjestykseen 0,2,4,6,8 jne.
  • Huomiota voidaan kiinnittää myös lintujen katseen suuntaan ja laskea puissa olevista linnuista vasemmalle ja oikealle katsovat. Ja löytyykö joukosta yhdistelmiä, joissa kaikki linnut katsovat samaan suuntaan?
 2. Isommat puut (koko 2 kpl / A4) ja lomake
  • Lomake on tehty lintujen lukumäärän merkitsemiseen niiden katseen suunnan mukaisesti. Huom. Laskemista voidaan helpottaa asettamalla samanlaisten lintujen päälle samanlaiset pelimerkit tms.
  • Tehtävässä tulee myös harjoiteltua numeromerkkien hahmottamista, sillä puut on merkitty numeroilla 1-8 ja lomakkeeseen tulisi merkitä vastaukset oikealle kohdalle.
  • Lomakkeesta (ja/tai puista) voidaan tarkastella, missä puussa on eniten lintuja, missä puussa on eniten/vähiten vasemmalle/oikealle katsovia lintuja.
 3. Kynätehtävä punatulkkujen lentoreiteistä
  • Tässä vähän haastavammassa kynätehtävässä harjoitellaan kirjoittamista vahvistamalla erilaiset kuviot eli lintujen lentoreitit kynällä.
  • Monisteen laminoimalla/päällystämällä sitä voidaan käyttää useita kertoja.
Esimerkkejä isommista puista ja tehtävälomakkeesta


MATERIAALIN KÄYTTÖOIKEUDET

Materiaaleja saa käyttää maksutta sekä kotona että opetuskäytössä oheisista tiedostoista tulostettuna sekä halutulla tavalla viimeisteltynä (esim. vahvista kartongilla ja/tai päällystä). Huom. Materiaalia ei saa jakaa muiden käyttöön sähköisesti tai paperiversioina. Työpaikalla toki kaikki tiimin jäsenet tai rinnakkaisryhmät voivat hyödyntää samoja materiaaleja! Materiaalin sähköinen muokkaaminen tai kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittua. Kuvat ovat itse piirtämiäni, joten minulla on niihin täydet tekijänoikeudet.

Voit kuitenkin mieluusti vinkata materiaalista jakamalla suoran linkin tähän postaukseen. Voit myös mieluusti julkaista esim. somekuvia, joissa materiaalit ovat käytössä, sekä jakaa käyttöideoitasi ja -kokemuksiasi.

Yhteydenotot: info(a)nollastakuuteen.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.