Numeronallet

Numeronallet syntyivät värikkäiden nallejen innoittamina, jotta saan hyödynnettyä nallesta ottamaani valokuvaa ja lumiukkoja varten piirtämiäni numeroita mahdollisimman kattavasti.

Numeronalleissa värejä on vain neljä, mutta matemaattisiin taitoihin painottuneita käyttömahdollisuuksia on useita erilaisia. Materiaalien avulla voidaan harjoitella mm. numeromerkkejä 1-8, lukusuoraa, numeromerkin ja lukumäärän vastaavuutta, sarjoittamista sekä hahmottamista. Huom! Mikäli et halua tulostaa tiedostojen kaikkia sivuja, valitse tulostusvaiheessa tarkasti haluamassi sivut!

Esimerkkejä materiaaleista

Numeronallet ja numerokortit

Ensimmäinen tehtäväpaketti sisältää sekä numeronallet 1-8 että numerokortit 1-8 neljässä eri värissä. Materiaaleja voidaan käyttää mm. seuraavilla tavoilla, mutta sovella ideoita lasten taitojen yms. mukaan eli valitse käyttöön sopiva määrä numeroita ja/tai värejä, jolloin voit helpottaa/vaikeuttaa tehtävää.

  • Etsi kaikki nallet, joissa on sama numeromerkki.
  • Yhdistä nallet ja numerokortit värin ja numeron perusteella. Voit käyttää numerokortteja irrallisina tai yhden värin mukaisina. Tähän voisi soveltaa myös jotain toiminnallista peli-ideaa tai etsimistehtävää, jossa on neljä eri joukkuetta ja jokaisella oman värinen numeropelilauta!
  • Laita nallet lukusuoran mukaiseen järjestykseen 1-8. Harjoitteluvaiheessa voidaan käyttää mallina numerokortteja, joiden alle nallet laitetaan vastaavaan järjestykseeen.
  • Mikä numeronalle puuttuu lukusuoran tyhjästä paikasta?
  • Pelatkaa nalleilla loogista peliä, jossa on käytössä jokaisesta neljästä väristä neljä numeroa (en valitettavasti jaksa selostaa peliä tässä, mutta ehkä joku tietää sen ennestään).

Lukusuoramallit ja sarjoittamisharjoitus

  • Numeronalleihin sopivana lisämateriaalina on myös lukusuoramallit, jotka on toteutettu eri väreillä sarjoja muodostaen. Leikkaa suikaleet erillisiksi. Tämän mallin mukaan tehdessä lukusuoratehtävä painottuu hahmottamiseen. Lukusuorat laaditaan aina yksi malli kerrallaan. Tämän voisi toteuttaa myös toiminnallisesti, jolloin lukusuoramalli ja numeronallet ovat eri paikoissa.
  • Mikäli haluat käyttää lisämateriaaleja sarjoittamiseen liittyvänä harjoituksena, leikkaa suikaleiden loppuosasta sopiva määrä nalleja pois (esim. jokaisesta 2 tai 3 viimeistä yhtenä palana), jolloin lapsen tulee yhdistää värien perusteella suikaleisiin sopivat loppuosat. Tämä voi olla vähän haastavampi tehtävä.

Lukumäärät 1-8 värinalleilla

Settiin kuuluu myös kahdet numeronallejen kokoiset värinallet ilman numeroita, joilla voidaan harjoitella lukumääriä. Harjoitukseen on mahdollista käyttää valmista pohjaa, jossa on erillinen kohta numerolle ja tyhjät kahdeksan paikkaa, joihin täytetään oikea lukumäärä. Tällä lisämateriaalilla voidaan havainnollistaa halutessa myös parillisia ja parittomia lukuja. Toki tehtävän voi tehdä myös ilman pohjaa.


MATERIAALIN KÄYTTÖOIKEUDET

Numeronallet–materiaaleja saa käyttää maksutta sekä kotona että opetuskäytössä oheisesta tiedostoista tulostettuna sekä halutulla tavalla viimeisteltynä. Materiaalia ei saa jakaa muiden käyttöön sähköisesti tai paperiversioina. Työpaikalla toki kaikki tiimin jäsenet tai rinnakkaisryhmät voivat hyödyntää samoja materiaaleja! Materiaalin sähköinen muokkaaminen tai kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittua.

Voit kuitenkin mieluusti vinkata materiaalista jakamalla suoran linkin tähän postaukseen. Voit myös mieluusti julkaista esim. somekuvia, joissa materiaalit ovat käytössä, sekä jakaa käyttöideoitasi ja -kokemuksiasi.

Yhteydenotot sähköpostitse: info(a)nollastakuuteen.fi

Nollasta kuuteen löytyy myös Pinterestistä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 ajatuksia aiheesta “Numeronallet”