Nallen vaatteet -materiaalit

Nollasta kuuteen -materiaaleissa jo aiemminkin seikkaillut nalle on saanut tällä kertaa päälleen paidan ja housut! Nallen vaatteet -materiaaleja kertyi lopulta useita, joten postaus sisältää lukuisia osia. Jokaista osaa voi myös soveltaa useammalla eri tavalla, joten tutustu valikoimaan ja vinkkeihin rauhassa.

Nallen vaatteet -materiaalit sisältävät neljä osaa:

  1. Kolme erikokoista nallea valkoisilla vaatteilla, jotka voidaan täydentää ja värittää ohjeen mukaisesti tai vapaasti väritystehtävän tapaan. Väritetyt nallet voi myös leikata paperinukeiksi. (Kuvassa vasemmalla esimerkki.)
  2. Kolme erikokoista nallea, joilla on keskenään erilaiset kuvioidut ja värikkäät vaatteet. Valmiita nalleja voi hyödyntää esim. paperinukkeina, pöytäteatterissa tai erilaisissa kielellisissä tehtävissä. (Kuvassa oikealla yksi esimerkki.)
  3. Nalle puettuna paitaan ja housuihin värikkäinä kortteina (16kpl kahdessa eri koossa) sekä valmiit pelipohjat pienemmille korteille. Näillä materiaaleilla on monia erilaisia käyttömahdollisuuksia: luokittelua vaatteiden värin mukaan, loogista ajattelua ja hahmottamista vaativan pelin pelaamista itsekseen pelilaudalla tai haastavampana versiona ohjatusti. (Kuvassa keskellä esimerkki pelilaudasta ja värikkäistä korteista.)
  4. Kynätehtävä, jossa on lisäelementtinä värien hahmotus. (Tästä on toinen esimerkkikuva alempana sivulla.)
Esimerkkejä Nallen vaatteet -materiaaleista

1. Piirrä ja täydennä

Tiedosto sisältää vaakatasoisen A4-monisteen, jossa on vierekkäin kolme erikokoista valkoisiin vaatteisiin puettua nallea. Monistetta voi käyttää esim. värityskuvana, josta voi halutessaan leikata nallet paperinukeiksi (kannattaa liimata kuvat kartonkiin ennen tarkempaa leikkaamista läheltä rajoja) tai ohjatun piirtämisen ja värittämisen pohjana.

Laadi etukäteen lapselle/ryhmälle sopivat ohjeet, joita käytät ohjatussa piirtämisessä ja värittämisessä. Käytä ohjeistuksessa monipuolisia käsitteitä, kuten suurin/pienin, keskimmäinen, paita/housut jne. Sama koskee vaatteiden kuviointia (esim. raidat, pilkut, sydän, numero, tähti jne.) sekä kuvioiden kokoa, sijaintia ja lukumäärää (iso tähti paidan keskelle, viisi pientä ympyrää housuihin, pieni sydän molempien polvien kohdalle jne.) Mikäli nalleja ei leikata irti, myös niiden ympäristöä voidaan täydentää halutulla tavalla.

Löydät paperinukkenalleille itse väritettävät lisävaatteet (sisävaatteet ja talvivaatteet) Nallen talvivaatteet -postauksesta!

2. Nallet kuviollisissa vaatteissa

Tiedosto sisältää vaakatasoisen A4-monisteen, jossa on vierekkäin kolme erikokoista värikkäisiin ja kuvioituihin vaatteisiin puettua nallea. Valmiit nallet ovat samoja kuin edelliset itse väritettävät, mutta ne ovat valmiiksi värilliset ja helposti käyttöön otettavissa esim. paperinukeiksi, pöytäteatteriin tai erilaisiin käsiteharjoituksiin. Huom. Kaikilla nalleilla on erilaiset vaatteet.

Löydät paperinukkenalleille itse väritettävät lisävaatteet (sisävaatteet ja talvivaatteet) Nallen talvivaatteet -postauksesta!

3. Nallen vaatteet -kortit ja pelilaudat

Nallen vaatteet -korteissa nalle on puettuna yksiväriseen paitaan ja housuihin. Erilaisia sinisen, punaisen, keltaisen ja vihreän yhdistelmiä on 16kpl, ja kortit löytyvät kahdessa eri koossa. Kokonaisuuteen sisältyy myös valmiit pelipohjat pienemmille korteille. Isompia kortteja voi kuitenkin käyttää samalla tavalla, sillä niiden mukana on myös pelkät paidat+housut.

Materiaaleilla on monia erilaisia käyttömahdollisuuksia:

  • Nallet voidaan luokitella vaatteiden värin mukaan. Esim. kaikki joilla on samanväriset paidat, kaikki joiden vaatteissa on punaista, kaikki joiden paita ja housut ovat samanvärisiä (näitä on 4kpl) jne. Tässä voidaan käyttää apuna isompien korttien vaatekuvia.
  • Korteilla voidaan pelata loogista ajattelua ja hahmottamista vaativaa peliä itsekseen pelilaudalla (neljä erilaista vaihtoehtoa) tai valmiiksi pelilaudan tapaan asetetuilla korteilla. Huom. Irtokorteilla voit tehdä myös ruudukon, jossa on neljä vaihtoehtoa vaaka- ja pystyrivillä, jolloin ruudukossa on paikat kaikille nalleille.
  • Haastavampana versiona loogista peliä voidaan pelata ohjatusti. Tässä tapauksessa ohjaaja tekee isommilla korteilla ruudukon, mutta kääntää kaikki nallet nurinpäin ja poistaa vaatekortit. Nalleja käännetään esille yksi kerrallaan eri kohdista ja yritetään päätellä käännettävän nallen vaatteiden värejä. Ruudukon logiikka paljastuu pikkuhiljaa, ja pelin ollessa tuttu, ratkaisu löytyy joka kierroksella helpommin. Lopuksi voidaan asettaa myös vaatekortit oikeille kohdille.
  • Näihin värejä ja vaatteita yhdistäviin materiaaleihin voisi yhdistää myös hyvin laulun Kenellä on päällä jotain punaista?, joka löytyy levytettynä versiona Satu Sopasen Tuttirallaa-levyltä ja on kuunneltavissa YouTubessa. Lasten vaatteiden sijaan voisi jopa tutkia nallekorttien vaatteita ja mielellään keksiä lauluun uudet sanat (eli miten nalleja liikutellaan, jos niillä on laulussa esiintyvää väriä, joiksi kannattaa valita punainen, keltainen, sininen, vihreä ja mitä tahansa). Nallekortteja käytettäessä jokaiselle lapselle voisi jakaa oman kortin, jota hän tarkastelee ja liikuttaa laulun aikana. Ja vastaavalla idealla voisi pelata myös väripeiliä nalleversiona.

4. Kynätehtävä

Kynätehtävässä seurataan kiemuraisia reittejä ja väritetään valkoiset vaatteet samoilla väreillä kuin viivan lähtökuvassa. Kannattaa valita viivan seuraamiseen samanvärinen kynä kuin kyseisen paidan väri. Tehtävään voidaan yhdistää myös Nallen vaatteet -kortteja: korteista voi etsiä nallet, joilla on samanväriset vaatteet kuin kynätehtävässä.


Lisämateriaalit

Sain Instagramissa myös ehdotuksen materiaalisetin täydentämisestä siten, että se sopisi kuvatueksi Kielinuppu-lauluun Puetaan. Kyseiseen lauluunhan on olemassa jo Kielinupun materiaalit, joilla voi pukea nallen samoilla vaatteilla kuin laulun videossa.

Tutustu myös Nallen talvivaatteet -materiaaleihin!

Linkki postaukseen

Mikäli keksit jotain muita ideoita materiaalien käyttöön tai jatkokehittelyyn, jätä ihmeessä kommentti tai ota yhteyttä sähköpostitse tai somekanavien kautta.

Sähköposti: info(a)nollastakuuteen.fi

MATERIAALIN KÄYTTÖOIKEUDET

Materiaaleja saa käyttää maksutta sekä kotona että opetuskäytössä oheisista tiedostoista tulostettuna sekä halutulla tavalla viimeisteltynä (esim. vahvista kartongilla ja/tai päällystä). Huom. Materiaalia ei saa jakaa muiden käyttöön sähköisesti tai paperiversioina. Työpaikalla toki kaikki tiimin jäsenet tai rinnakkaisryhmät voivat hyödyntää samoja materiaaleja! Materiaalin sähköinen muokkaaminen tai kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittua. Valokuvat ovat itse ottamiani ja vaatteet itse piirtämiäni, joten minulla on niihin täydet tekijänoikeudet.

Voit kuitenkin mieluusti vinkata materiaalista jakamalla suoran linkin tähän postaukseen. Voit myös julkaista esim. somekuvia, joissa materiaalit ovat käytössä, sekä jakaa käyttöideoitasi ja -kokemuksiasi.

Sähköposti: info(a)nollastakuuteen.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 ajatuksia aiheesta “Nallen vaatteet -materiaalit”