Sarjoittamistehtäviä pääsiäismunilla

Innostuin tekemään sesonkimateriaalia, ja ensimmäisenä on vuorossa kattava setti sarjoittamistehtäviä pääsiäismunilla. Voit toteuttaa tulostettavien materiaalien avulla toiminnallisen pääsiäismunajahdin, mutta valmistelu vaatii hieman puuhastelua, joten varaathan siihen hieman aikaa. Itselläni vilisevät värikkäät pääsiäismunat jo sen verran silmissä, että virheitäkin saattaa olla, joten ilmoitathan niistä, jotta voin korjata ne mahdollisimman pian!

Valmisteluvaiheen vinkit

Tulosta monisteet (postauksen lopusta) ja leikkaa suikaleiksi. Mikäli haluat jatkossa helpommin löytää suikaleet, joissa puuttuva pääsiäismuna on aina viimeisenä, liimaa (tai kiinnnitä kaksipuoleisella teipillä, kuten tällä Bilteman suosikillani) monisteet kartongille. Värikoodaa tällöin tehtävätyypit käyttämällä niissä keskenään eriväristä kartonkia. Kartonki myös vahvistaa suikaleita, joten se kannattaa lisätä etenkin, mikäli käytössäsi ei ole laminointivaihtoehtoa.

Toki voit käyttää tehtävää yhtenäisenä monisteenakin!

Irrallisiksi leikattavat pääsiäismunat kannattaa ehkä joka tapauksessa värikoodata. Niissä kaksi ylintä riviä kuuluvat sarjoihin, joissa puuttuva pääsiäismuna on rivin lopussa. Loput munat kuuluvat muihin monisteisiin (rivi per moniste). Irrallisista pääsiäismunista kannattanee ainakin tehdä kartongin avulla tehdä paksumpia, jotta ne kestävät paremmin ja niitä on helpompi käsitellä.

Irrallisten pääsiäismunien leikkaamisessa on vähän puuhaa, mutta vielä enemmän puuhaa saat, mikäli haluat vaikeuttaa tehtäviä ja tehdä lisäksi hämäysmunia. 😉 Näille ylimääräisille pääsiäismunille on nimittäin oma monisteensa.

Sarjoittamistehtävien eri vaikeustasot

Valitse sarjoittamistehtäviä pääsiäismunilla -monisteiden osat ja tehtävien vaikeustaso lasten taitojen yms. mukaan!

Helpoin versio: käytä vain monisteita, joissa puuttuva kohta on rivin lopussa, sekä niihin kuuluvia munia. Tätä voi vaikeuttaa ottamalla mukaan hämäysmunia, jolloin viimeistenkin liuskojen kanssa joutuu etsimään oikeaa munaa.

Huom. Kaikissa monisteissa helpoimpia rivejä ovat ne, joiden sarjassa on vain kahta erilaista pääsiäismunaa (järjestyksellä joka toinen). Eli voit aloittaa myös käyttämällä pelkästään niitä.

Vaikeampi taso: Ota mukaan monisteet, joissa puuttuva kohta on missä tahansa kohtaa riviä, sekä niihin liittyvät munat. Vielä haastavamman tehtävän saat tästäkin, kun otat mukaan hämäysmunia.

Huom. Voit myös jakaa käytettävät liuskat kahteen pinoon: vaikeampiin ja helpompiin. Näin jokaiselle löytyy helpommin sopiva vaihtoehto.

Toiminnallinen harjoitus

Saat toteutettua pääsiäismunajahdin hauskana toiminnallisena versiona, kun suikaleet ja munat ovat eri paikoissa. Hahmottamistaitoa saadaan harjoitettu hyvin, kun munien joukosta joutuu etsimään oikeaa omaan riviinsä. Sovella!

Jaksojen tarkastelu ja luokittelu

Tarkastelkaa sarjoissa olevia jaksoja. Luokitelkaa pääsiäismunarivit sen mukaan, millaiset jaksot niissä on. Eli kerätkää ensin yhteen pinoon rivit, joissa on joka toinen -vaihtelu eli 1+1. Toiseen pinoon rivit, joissa sarja on 2+2. Kolmanteen pinoon rivit, joissa sarja on 1+1+1. Ja neljänteen pinoon rivit, joissa sarja on 1+2 / 2+1.


Lisää sesonkimateriaalia:

PÄÄSIÄISMATIKKAA, tulostettava korttisetti ja Looginen ajattelu ja värien opettelu -materiaalipaketti

Kiva jos kommentoit!

2 ajatuksia aiheesta “Sarjoittamistehtäviä pääsiäismunilla”