Pääsiäismatikkaa

Pääsiäismatikkaa-matskusetti on toinen pääsiäisaiheinen matikkamateriaali (ensimmäisessä on aiheena sarjoittaminen, kolmannessa looginen ajattelu ja värien opettelu). Tässäkin setissä pääosassa ovat koristellut munat, mutta kuvissa on mukana myös pupuja ja tipuja. Ylen artikkelissa kerrotaankin pakanallisista pääsiäisperinteistä mm. seuraavaa: ”Kananmunat, samoin kuin kanat, tiput ja jänikset, ovat syntymän ja elämän symboleja. Pakanauskonnoissa munan ajateltiin olevan taikakalu, jonka Eostrea-jumala munii. Vastalahjaksi tästä taikakalusta annettiin värjättyjä munia.”

Monisteita on kuusi kappaletta. Matskusetti koostuu pareista, jonka toisessa kortissa on aina seitsemän koristeltua munaa ja toisessa eläinhahmo tai -hahmoja koristemunan kanssa. Seitsemän koristemunan kortti puolestaan koostuu aina kahdesta erilaisesta kuvioinnista, ja erilaisten kuvioiden lukumäärät vaihtelevat siten, että seitsemän muodostuu yhteenlaskuista 2+5 tai 3+4 (5+2 tai 4+3).

Koristemunakorteista löytyy myös toisilleen parit siten, että erilaiset munat ovat aina samoissa paikoissa (katso kahden mallikuvan kuvia, joissa kaksi ylempää koristemunakuvaa ovat parit keskenään).

Pääsiäismatikkaa-ideoita

Pääsiäismatikkaa-kortteja voidaan käyttää useammalla eri tavalla. Sovella alla olevia ideoita kuitenkin lasten taitojen ym. mukaan. Voit toteuttaa tehtävät pöydän äärellä tai toiminnallisesti. Ja keksi toki itse lisää käyttömahdollisuuksia! Jaa mielellään ideat myös muille kommenteissa tai somekanavilla!

Etsi parit

Helppo versio. Etsikää parit, joissa pari muodostuu koristemunakortista ja eläinhahmokortista, jossa on samanlainen koristemuna. Toiminnallisen vaihtoehdon voi toteuttaa esim. seuraavilla tavoilla: 1) etsitään kortille pari ulos tai sisälle levitetyistä korteista, 2) lapset etsivät paria toisistaan, jolloin jokaiselle on jaettu yksi kortti.

Vaikeampi versio. Etsitään parit koristemunakorteista. Parit muodostuvat siten, että erilaiset munat ovat aina samoissa paikoissa (katso kahden mallikuvan kuvia, joissa kaksi ylempää koristemunakuvaa ovat parit keskenään). Tässä harjoitellaan hahmottamista ja samankaltaisuuksien havaitsemista. Yhdistä halutessasi pareihin vielä hahmokortit.

Luokittelu ja lukumäärä

Helppo versio. Etsikää kaikki kortit, joissa on pupuja. Etsikää kaikki kortit, joissa on tipuja. Kuinka monta pupua korteissa on? Kuinka monta tipua korteissa on? Huom! Tipuja on enemmän kuin tipukortteja, ja mukana on myös pupuihin liittyvä kompa. 😉

Helpompi versio. Ohjeista etsimään kaikki kortit, joissa toisia munia on kaksi, ja toiseen pinoon kaikki kortit, joissa toisia munia on kolme. Tällöin harjoitellaan pienten lukumäärien havaitsemista.

Vaikeampi versio. Etsikää kaikki kortit, joissa lukumäärä seitsemän muodostuu keskenään samoista hajotelmista. Eli yhteen pinoon 2+5 (5+2) ja toiseen 3+4 (4+3).

Laske lukumäärä

Koristemunien lukumääriä voidaan laskea eri tavoilla. Tähän voidaan yhdistää myös lukumäärä-numeromerkki-vastaavuus sekä soveltaa tehtävää toiminnallisena muistiharjoituksena, jolloin numeromerkit voidaan käydä hakemassa toiselta pöydältä.

1) Lasketaan yhden kortin erilaisten munien lukumäärät. Mikäli jo osataan, etsitään/kirjoitetaan lisäksi lukumääriä vastaavat numeromerkit (varaa riittävästi numeromerkkejä 2,3,4,5). 2) Lasketaan, kuinka monta koristemunia on yhteensä. Mitä tästä huomataan? (Kaikissa korteissa on seitsemän koristemunaa.)

Hauskana versiona voidaan etsiä hahmokorteissa olevien koristemunien lukumäärä koristemunakorteista! Tästä voisikin soveltaa kivan toiminnallisen pääsiäismunajahdin. Esim. Käy laskemassa toisesta tilasta hahmokorttisi kanssa samanlaisten koristemunien lukumäärä kortin parista. Merkitse lukumäärä pöydälle joillain käytössänne olevilla pikkuesineillä, ja etsi lukumäärää vastaava numeromerkki. Mikäli jo osaatte, voidaan tässä vaiheessa miettiä, kuinka monta niitä toisenlaisia munia mahdollisesti on, kun kaikissa korteissa on yhteensä seitsemän munaa. Merkitse lukumäärä ensin pöydälle pikkuesineillä sekä numeromerkillä, ja käy lopuksi tarkastamassa lukumäärä koristemunakortista.

Tulosta, laminoi, käytä!

Tulosta korttisarja käyttöösi alta. Muistathan, että materiaalin jakaminen sähköisesti tai tulosteina on kielletty. Voit kuitenkin mieluusti ohjata muut sivustolle esim. alta löytyvillä painikkeilla tai linkillä muulla tavoin. Ja kokemukset ja kuvat materiaalien käytöstä somessa ovat enemmän kuin mieluisia, mutta muistathan merkitä niihin #nollastakuuteen tai tägää Nollasta kuuteen -tili, jotta löydän perille. Kiitos yhteistyöstä!Kiva jos kommentoit!