Looginen ajattelu ja värien opettelu

Looginen ajattelu ja värien opettelu -materiaalipaketti sai alkunsa kommenttilaatikkoon jätetystä ehdotuksesta. Toiveena oli peli, jollaista en ole itse pelannut tai nähnyt edes kuvissa. Enkä edes löytänyt siitä mitään kuvia, vaikka yritin vähän etsiäkin! Kuvauksen perusteella tein kuitenkin tämän ensimmäisen version, josta tuli lopulta aika moniosainen. Ja minusta pelin idea vaikuttaa hurjan hyvältä!

Pelin ohjeet

Kyseessä on yksinkertainen, kerrallaan aina neljästä kuviosta ja väristä koostuva loogista ajattelua harjoittava peli. Helpompi versio: Kortit asetellaan ruudukkoon oikeaan järjestykseen. Esimerkiksi vaakariville värin mukaan ja pystyriville kuvion mukaan. Järjestystä voi vaihdella, jolloin tehtävä on aina erilainen.

Vaikeampi versio: Kortit laitetaan ruudukolle järjestykseen helpon version tapaan lapsilta piilossa. Ota kuitenkin mallikortit pois ja käännä loput kortit väärin päin. Tämän jälkeen lasten annetaan valita satunnaisesti kortti, joka käännetään, mutta ensin pitää arvata, mikä kortti on kyseessä (eli kortin kuvio ja kuvion väri). Aluksi on tietysti vain arvailua, mutta jossain vaiheessa järjestyksen logiikka selviää.

Kuvavaihtoehdot

Tein tähän ensimmäiseen versioon kolme erilaista pelivaihtoehtoa, joissa kaikissa on useampia värejä. Näin ollen jokaisessa yksittäisessä kokonaisuudessakin on monta erilaista vaihtoehtoa, sillä värejä voidaan vaihdella monella eri tavalla. Kaksi kokonaisuutta on tehty sesongin mukaisesti koristelluilla pääsiäismunilla, sillä niihin oli suhteellisen helppo löytää sopivia kuvia. Kolmannessa versiossa kuvina ovat puolestaan kukka, kala, auto ja pallo.

Pääsiäismunakorttien ensimmäisessä versiossa kuvituksena on pilkut, raidat, kukat ja pupu. Toisessa versiossa kuvissa on sydämet, tähdet, siksakki/sahalaita ja kasvin lehdet. Toinen setti on sanastoltaan vähän vaativampi eikä kuviokaan ole niin erottuva kuin ensimmäisessä, joten siinä on enemmän haastetta. Molemmista on versioista on kaikki alla olevien kuvien värivaihtoehdot eli kahdeksan eri väriä, joita vaihtelemalla saa molemmista jo tosi monta eri vaihtoehtoa.


Kolmannessa setissä värivaihtoehtoja on enemmän, sillä edellisten kahdeksan värin lisäksi mukana on myös vaaleanvihreä, -punainen ja -sininen. Harmaita kuvia voi puolestaan käyttää ruudukkoa tehdessä vaaka/pystyrivin mallikortteina tai piiloversiossa myös mukana pelissä.

Pelipohja ja mallikortit

Tein peliin ruudukkopohjan, joka toimii kaikkien eri versioiden kanssa. Jotta kuvakortit olisivat A4-koossa mahdollisimman isot, jätin ruudukosta ns. mallikorttien kohdat pois, eli ne pitää asetella ruudukon vasemmalle reunalle ja yläreunaan. Piiloversiossa pelipohja puolestaan toimii sellaisenaan.

Ns. mallikortit ovat puolestaan omana tiedostonaan. Siinä on värit soikioina eli pääsiäismunina ja kaikista pääsiäismunien kuvioista mustavalkoiset versiot. Samassa monisteessa on myös kolmannen version lisävärit, joita ei ole mukana pääsiäismunissa (ainakaan toistaiseksi). Ja kolmannen setin mustavallkoiset (harmaat) versiot ovat setin kuvien joukossa. Nämä värimallit tulevat toimimaan myös mahdollisten lisäsettien kanssa!Korttien käyttö ilman pelilautaa

Mikäli innostuit tulostamaan kaikki kortit, voit hyödyntää kortteja kivasti esim. pääsiäismunametsästyksessä, jolloin kerätään samanväriset (tai vaihtehtoisesti samat kuviot) samaan pinoon. Näin saadaan harjoiteltua luokittelua värin (tai kuvion) mukaan.

Korttien käyttö sarjoittaminen-lisämonisteiden kanssa

Tutustu lisämateriaaliin, jonka avulla oheisilla pääsiäismunakorteilla voidaan harjoitella sarjoittamista!

Tulosta, leikkaa ja käytä!

Toivottavasti lopputulos oli edes suurin piirtein toivojan mukainen sekä innostaa muitakin kokeilemaan. Tulosta siis haluamasi Looginen ajattelu ja värien opettelu -materiaalit käyttöösi alta. Muistathan, että materiaalin jakaminen sähköisesti tai tulosteina on kielletty. Voit kuitenkin mieluusti ohjata muut sivustolle esim. alta löytyvillä painikkeilla tai linkillä muulla tavoin. Ja kokemukset ja kuvat materiaalien käytöstä somessa ovat enemmän kuin mieluisia, mutta muistathan merkitä niihin #nollastakuuteen tai tägää Nollasta kuuteen -tili, jotta löydän perille. Kiitos yhteistyöstä!


Katso myös muut pääsiäisaiheiset materiaalit!

Kiva jos kommentoit!

2 ajatuksia aiheesta “Looginen ajattelu ja värien opettelu”