Lintuja puissa -hahmottamistehtävä

Lintuja puissa -sarjan hahmottamistehtävä sai alkunsa virtuaalisella vierailulla luonani olleiden Liina-variksen ja Kuhankeittäjän ansiosta. Se onkin ikään kuin jatkokertomus Lintuja ja ilmapalloja -sarjalle.

Nyt julkaistavissa tulostettavissa korteissa puissa olevien sarjakuvamaisten lintujen lukumäärät ja paikat vaihtelevat. Kortteihin on myös lisäosa, jossa Liina ja Kuhankeittäjä ovat mukana, mutta kyseiset kortit tuovat toki vaihtelua muillekin kuin maskottien kotipäiväkodeille.

Hahmottamistehtävä

Tulostettavissa korteissa on mukana yksi erikoiskortti (erotettu katkoviivalla), jossa lintuja on 12, sillä siinä on mukana melkein kaikki piirroslinnut (yksi näköjään jäi puuttumaan). (Liina- ja Kuhankeittäjä-korteissa on myös versio, jossa lintuja on 14.) Erikoiskortti on tarkoitettu otettavaksi mukaan, kun käytetään tehtävämonisteita.

Tehtävämonistesetissä on kaksi sivua: ensimmäisessä on pelkkä puu A4-koossa (tai A3-koossa, mikäli haluat tulostaa isompina) ja toisessa lintuhahmot, jotka on tarkoitus leikata irti. Huom! Osa lintuhahmoista on mukana kahteen kertaan, sillä hahmotustehtävässä voidaan halutessa olla tosi tarkkoja ja kiinnittää huomiota linnun asentoon eli valita juuri oikea versio kyseisestä linnusta.

Hahmotustehtävää voidaan käyttää eri tavoin. Helpompana versiona kuvakortti, tyhjä puu ja linnut ovat samalla pöydällä, jolloin kuvasta voi katsoa mallia. Vaikeampana versiona kuvakortti (yksi kerrallaan) sekä linnut ovat samassa paikassa ja puu niistä erillään toisessa paikassa. Tässä tapauksessa lapsen pitää muistaa, mihin kohtaan puuta lintu pitää viedä.

Mikäli tehtävä tehdään ryhmässä, voidaan esimerkiksi antaa jokaiselle lapselle yksi lintu, joka pitää viedä oikeaan paikkaan puuhun. Lopuksi tarkastetaan lopputulos viemällä kuvakortti täytetyn puun luo ja verrataan kuvia.

Valitse käytettävät kortit ja niiden määrä aina lasten taitojen yms. mukaan!

Muita käyttöideoita

Korteista voidaan laskea lintujen lukumäärät (1–10), merkitä lukumäärät numerokorteilla (esim. näillä tulostettavilla Nollasta kuuteen -korteilla) ja järjestää puut järjestykseen lintujen lukumäärän mukaan. Valitse kuitenkin kortit lasten taitojen mukaan eli käytä pienempien kanssa vain osaa korteista.

Kahdesta kortista kerrallaan voidaan myös vertailla, kummassa on enemmän/vähemmän lintuja tai mitä samoja lintuja niissä on. Samalla voidaan myös käydä läpi lintujen värejä ja miettiä, mitkä linnuista ovat puussa korkealla ja mitkä matalalla.

Lataa ja tulosta!

Tällä kertaa säästän sekä aikaani, hermojani että tallennustilaa, joten laitan tähän vain yhden mainoskuvan, enkä lataa esikatselukuvia kaikista monisteista. Oheisessa kuvassa näkyvät kuitenkin melkein kaikki linnut (yksi jäi näköjään puuttumaan) ja korttien tyyli.


Lintuja puissa -hahmottamistehtävä


Lisämateriaalia!

Lintuja puissa -kortteihin on tehty myös lisätehtävämoniste, jossa harjoitellaan lintubongauksen avulla mm. tarkkaavaisuutta ja tilastointiin liittyviä asioita. Ja mikäli keksit jonkun kivan tehtävämuodon, josta voisin tehdä näihin liittyen tehtävämonisteen, laita ihmeessä kommenttia tai viestiä (yhteystiedot löytyvät Info-sivulta).

Kiva jos kommentoit!