Riimiparikortit

Riimiparikortit on päivitetty värillisiksi! Riimejä on myös lisätty, joten nyt sarjassa on kokonaiset 36 paria riimejä sekä sivullinen vaihtoehtoja osalle riimipareista. Kokonaan uutta puolestaan on lisämoniste, jossa on useita kuvakortteihin sopivia riimipareja tekstimuodossa. Niitä voi käyttää jo lukevien kanssa tai opettajan apulistana, jos innostutte miettimään kuvakorteille muitakin riimivaihtoehtoja. Suomen kielessä on nimittäin paljon sanoja, jotka muuttuvat aivan muuksi vain ensimmäistä kirjainta vaihtamalla, ja näihin kortteihin päätyi monia sellaisia.

Riimiparikorttien avulla voidaan harjoitella riimien lisäksi myös muita kielellisiä taitoja ja luokittelua!

Riimiparikorttien käyttöideoita

Riimipareissa on mukana sekä helpompia että vähän vaikeampia sanoja. Valitse siis lapselle/ryhmälle sopivat kuvat ja hyvä määrä kortteja. Koko sarjaa ei ole tarpeen käyttää kerralla!

Käytettäviin kortteihin kannattaa tutustua ensin yhdessä. Pohtikaa, mitä asioita kuvissa on ja mitä sanoja kuvista tulee mieleen. Joidenkin korttien sanojen merkityksestä voi olla tarvetta keskustella enemmän, sillä niissä saattaa olla lapsille uusia tai vieraampia käsitteitä, kuten ruori tai solmio. Kuvista voi myös tulla mieleen tähän yhteyteen valittujen sanojen synonyymeja, kuten solmio–kravatti, possu–porsas, naama–kasvot, lakki–lippis, tossu–tohveli.

  • Tarkastelkaa kerralla esim. kolmea korttia, joissa on vain yksi riimipari. Etsikää riimipari. Korttien ja riimiparien määrää voi lisätä pikkuhiljaa lasten taitojen mukaan.
  • Leikkikää vettä kengässä -leikkiä, jolloin pari muodostuu riimiparista.
  • Jaa lapsille kortit salissa/ulkona niin, että kaikille on parit. Etsikää parit tilassa liikkuen.
  • Jaa lapsille/pienryhmille toiset puoliskot riimipareista ja levitä toiset puoliskot saliin tms. Etsikää parit.
  • Mitä muita käyttötapoja keksit? Jaa ideasi kommenteissa!

Muita korttien käyttötapoja

  • Luokittelu: etsikää kaikki kortit, joissa on esim. eläimiä, ihmisiä, vaatteita, kotiin liittyviä asioita tai ruokailuut liittyviä asioita. Mitä muita luokittelutapoja keksitte?
  • Tavujen määrä: luokitelkaa yhdessä tavuttaen kortit sen mukaan, kuinka monta tavua niissä on (yksi, kaksi vai kolme). Huom. Valitse mukaan sopivassa suhteessa kaikkia vaihtoehtoja.
  • Kirjain/äänne: etsikää kaikki kortit, joissa on tietty kirjain/äänne esim. sanan alussa, lopussa tai missä tahansa osassa sanaa.
  • Geminaatta: etsikää kaikki kortit, joissa on geminaatta eli sanan sisällä oleva kaksoiskonsonantti, kuten kuk-ka, puuk-ko, ket-tu, pos-su, port-ti.
  • Kokeilkaa valikoiduilla korteilla sananselityspeliä! Ottakaa tarvittaessa mukaan myös muita Nollasta kuuteen -materiaalien kortteja.

Anna palautetta!

Olisi kiva kuulla palautetta ja käyttökokemuksia tai muita keksimiäsi käyttöideoita korteille, joten jätä ihmeessä kommentti (vaikka vain etunimelläsi). Voit kommentoida myös esim. Instagramissa Nollasta kuuteen -tilillä tai laittaa viestiä. Ja linkitäthän Nollasta kuuteen -tilin omaan Insta-postaukseesi, mikäli jaat kuvia käyttötilanteista.

Tulostettavat riimiparikortit

Ohessa on muutamia esimerkkikuvia korteista. Saat ladattua koko sarjan kuvien alta. Tekstiversio lisäsanoista löytyy puolestaan omana tiedostonaan. Huom. Tulosta halutessasi vain osa korteista valitsemalla tulostusasetuksista valikoidut PDF-tiedoston sivut.

Ethän jaa ladattuja tiedostoja sähköisesti missään muodossa tai tulosta materiaaleja yleiseen jakoon. Voit kuitenkin mielellään vinkata ja linkata sivuston tai tietyn postauksen! Kiitos yhteistyöstä!

Kiva jos kommentoit!

Ajatus aiheesta “Riimiparikortit”